מוקד שלומות

לפני שנתחיל: The science of Subjective Well Being, a.k.a Happiness

ש

הקלטת חדר ״שלומות״ במפגש השקת תחנת עתיד ההוראה, ינואר 2022

שש

סקופ; על שלומות

רקע מחקרי על על שלומות של מורים

החוקרים מונטניה וסאמרס (2021) של  מציעים להתבונן על שמונה מימדים של שלומות של מחנכים  (Educators' במובן הרחב). במאמר שבקישורית הם מציעים דרכים מעשיות לטפח מימדים אלה.

 

 


מקור:

8 dimensions of wellness for educators

By Angel Montoya and Laura L. Summers, 2021

קישורית למאמר

לא מספיק לארגן הרמת כוסית בראש השנה או לחלק מארז מפנק לעובדים • תיאוריות ניהוליות עדכניות לא רואות בעובדים בריאים ומאושרים נטל, אלא נכס, וגם המחקר תומך בטענה • ככה עושים את זה נכון

ה- OECD טוען שהשלומות היא מטרת החינוך. אמירה חזקה!

המודל שלו כולל 11 מימדים.

מימדים אלה מוצגים בספר הדיגיטלי שכתבו חוקרי אגף המופ, ״פדגוגיה מוטת עתיד 2030״.

בקישורית תמצאו את הפרק העוסק בשלומות כמטרת החינוך.

שלומות כמטרת החינוך, פרק 3 בספר ״פדגוגיה מוטת עתיד 2030״, אגף מופ ניסויים ויוזמות.


מתוך הפרק:

הגדרת המטרה של חינוך רלוונטי בעידן של מציאות משתנה גוזרת את האופן בו מעוצב החינוך. מערכות חינוך שמו דגש, בעבר וגם כיום, על היכולת להתקדם לשלב הבא של לימודים אקדמיים ולכן התמקדו בהקניית ידע ומיומנויות קוגניטיביות התומכים במטרה זו. בשלב מאוחר יותר עברו מערכות החינוך לשים דגש על קידום הצמיחה הכלכלית ולכן התמקדו בהקניית מיומנויות המאפשרות השתלבות בשוק התעסוקה. כיום, גוברת ההכרה כי היכולת האקדמית והצמיחה הכלכלית הן אכן מרכיבים חיוניים וחשובים אך חלקיים בלבד של מטרת החינוך. תפישת הפדגוגיה מוטת העתיד אימצה את גישת פרויקט חינוך 2030 של ה-OECD ששינה את תפישת התוצר הרצוי של מערכת החינוך מ"צמיחה כלכלית" ל"צמיחה כוללת" של הלומדים והחברה. מושג הצמיחה הכוללת מבוסס על השקפה הוליסטית המכירה שהפרט והחברה הם חלק ממערכת אקולוגית מורכבת. מטרת החינוך על פי תפישת הצמיחה הכוללת הוא שלומות (Well-Being), כלומר שגשוג ורווחה ברמה האישית והקולקטיבית, בכל ממדי החיים בהם פועלים הפרט והחברה.

מדד השלומות של ה OECD  (ארגון המדינות המפותחות) מכונה Index for Better Life. המדד  מדרג את כל חברות הארגון על פי 11 פרמטרים. באילו מהם אנחנו מצטיינים, ובאילו הרבה פחות?

קישור למפת השלומות

 

שאלות המחקר

בשגרה, ובעידן הקורונה הכאוטי, מהם מדדי השלומות החשובים ביותר, אלה שמשפיעים ביותר על השלומות של צוות המוסד החינוכי?

על אילו מדדים יכול צוות המוסד החינוכי להשפיע באופן חיובי, וכיצד?

שלומות מורים | התנסות

״שלומות של צוות המוסד החינוכי״ הוא מושג רחב מאד, שכולל עולם ומלואו. במסגרת התנסות זו, אנחנו מזמינים את משתתפי הפארק לנסות לפצח מושג זה, בהקשר של המוסד החינוכי שלהם.

כבסיס להתנסות, בחרנו להשתמש במודל 8 המימדים של מונטניה וסאמרס, המוצג למעלה.

שלב ראשון: מה המצב, בעת הזו?

באמצעות שאלון עמדות אינטראקטיבי  (בפלטפורמת. aha slides), נבקש את המשתתפים לדרג את העמדה האישית שלהם לגבי מצב השלומות שלהם במימדים שונים.

לאחר שכל משתתף ידרג את מידת הסכמתו עם היגדים על מימדים אלה, המנחה יציג תמונת מצב משותפת – אילו מימדים דורגו גבוה במיוחד? נמוך במיוחד? כיצד התפלגו העמדות?

דיון: מה משמעות תמונת המצב האישית והמשותפת באשר לרווחה האישית והצוותית.

שלב שני: על אילו מימדי שלומות צוות המוסד החינוכי יכול להשפיע באופן חיובי? כיצד חברי הצוות יכולים להשפיע כל אחד ואחת על השלומות שלו/ה, ועל השלומות של העמיתות והעמיתים?

בשקף השני במצגת האינטראקטיבי, נבקש מהמשתתפים לדרג את המימדים על פי פוטנציאל ההשפעה של צוות ההוראה על כל אחד מהם.

הצגת התמונה המשותפת של העמדות על ההשפעה הפוטנציאלית.

דיון קצר – מה המשמעות מתמונה זו?

שלב שלישי: כיצד אפשר להשפיע על מימדים אלה? רעיונות יצירתיים ומעשיים

בהתייחס למימדים שדורגו גבוה מבחינת הפער בין המצוי לרצוי (השאלה הראשונה) ויכולת ההשפעה – כיצד חברי וחברות הצוות יכולים להשפיע לטובה? מהלכים גדולים? אולי דברים קטנים שיש להם השפעה גדולה?

את סיעור המוחות נעשה באמצעות השקף השלישי במצגת האינטראטקטיבית.

לאחר שכל אחד ואחת יעלה רעיון (או עדיף – כמה רעיונות!), המנחה ילחץ על כפתור  vote כדי לאפשר הצבעה על הרעיונות שנראים לי מעוררי השראה במיוחד, ישימים במיוחד, או גם וגם…

לאחר מכן, המנחה ילחץ על כפתור results – וכל הרעיונות יסודרו מחדש בדף – אלה שקיבלו את מספר הלייקים הגבוה ביותר -יוצגו בראש הדף.

שלב רביעי: אז מה אנחנו נעשה?

יש אוסף גדול של רעיונות להשפעה חיובית על שלומות שלנו ושל העמיתים שלנו. כעת, כדאי להתמקד באחד או בכמה מהם ולנסות לתרגם אותם לתכנון ולעשייה מעשית.


הערה: ומה לגבי הגורמים האחרים שמסביבנו?

התנסות זו מתמקדת בדברים שאנחנו יכולים לעשות למען עצמנו ולמען העמיתות והעמיתים שלנו בצוות ההוראה.

אבל, מה לגבי משרד החינוך? המפקחים? הרשות המקומית? ההורים? התלמידים? – אולי גם הם יכולים לתרום לרווחה שלנו. זה הזמן לחשוב מה נרצה לבקש מהם.

אפשר בהחלט להשתמש בהתנסות שחווינו במפגש הפארק כמות שהוא , או להתאים אותו לצרכיכם (מימדים נוספים? שונים?)  או להשתמש במודל 11 המימדים של ה. OECD המוצג אף הוא בדף זה, או להמציא מודל חדש.

אם תעדיפו,  להמציא דרך אחרת לחקור, לנסות ואף לשפר את השלומות של צוות המוסד.

למטה תמצאו כפתור להורדת המצגת האינטראקטיבית בה השתמשנו על פלטפורמת  aha slides . תוכלו להוריד אותה (היא תרד ללא התשובות של המשתתפים במפגש הפארק) ולהשתמש. לצורך כך צריך שמישהו מצוות המוסד החינוכי יפתח חשבון  באפליקציית. aha slides . החשבון הינו חינמי לכמות משתתפים קטנה (עד 7 משתתפים). מעבר לכך, אפשר לרכוש רשיון חינוך מוזל מאד לתקופה או אפילו לאירוע חד פעמי, למשל סדנא בחדר המורים.

לאחר הורדת המצגת ופתיחת החשבון, העלו אותה לחשבון שלכם ותוכלו להשתמש. תגלו בפלטפורמה הזו הרבה אפשרויות נחמדות לפעילות אינרטאקטיבית בחדר המורים, או בכיתה, או בכל קבוצה אחרת.

פתיחת חשבון