לפני שנתחיל: 10 תפקידים חדשים בעשר השנים הבאות
הקלטת החדר של מוקד תפקידים חדשים במפגש השלישי של פארק אקסטרים
רקע מחקרי על תפקידים חדשים
על פי המחקר שלנו על עתיד ההוראה, במסגרת הגדרת חדר המורים מחדש יש צורך גובר בסוגי תפקידים חדשים בצוות הבית ספרי.
בין היתר, מדובר על תפקידים המקובלים בעולמות עבודה אחרים במגזר הציבורי והפרטי, כגון יועצים מקצועיים, אנשי מחשבים לתמיכה ולתשתיות, אנשי מדיה ותקשורת, פיננסיים, מנהלי פרויקטים.
זרקור על עתיד ההוראה, ד״ר איריס פינטו
אקדמיית המורים. Europass Academy מציעה קורס וירטואלי למורים המעניינים לפעול כמנהלי פרוייקטים במוסד החינוכי שלהם.
תיאור הקורס מקנה מושג על התפקיד הרב-מימדי של מנהל/ת פרוייקטים בחינוך. תיאור מפורט של הקורס
מתוך דף הקורס באתר של Europass :
״ניהול פרויקט כרוך בהיבטים רבים ושונים ודברים רבים שיש לעקוב אחריהם ולעקוב אחריהם. עליך לקבוע משימות פרויקט, ליצור לוח זמנים, להקצות משאבים ולזהות ולעקוב אחר בעיות וסיכונים. זה רק קצה הקרחון; מנהל פרויקט, אתה אחראי להצלחתו הכוללת של פרויקט.
כיצד תוכל לעקוב בהצלחה אחר כל ההיבטים השונים של הפרויקט? מערכת ניהול פרויקטים היא אמצעי לניהול פרויקט על ידי תכנון, ארגון וניהול ההיבטים הנדרשים השונים שלו.
אנשי חינוך שרוצים לעבוד יחד כדי לשפר את איכות החינוך ולהפוך אותו לאינטראקטיבי ומהנה יותר יכולים לתקשר ולשתף פעולה בקלות באמצעות מערכות ניהול פרויקטים אלו. הם יכולים לדון בנושאים הקשורים לחינוך, להציע רעיונות, לחלוק את הידע שלהם וכך לתכנן אסטרטגיות נהדרות ופתרונות בפחות זמן.
פרויקטים הקשורים לחינוך ניתנים לתכנון וביצוע טוב יותר עם ניצול נכון של התכונות בכלים אלה. הם מאפשרים תיאור ותיעוד מושלם של משימות וחובות שונות המוקצות לחברי צוות שונים העובדים על פרויקט. הדבר הופך את ביצוע המשימות והפעילויות הללו לפי לוח הזמנים והתוכנית ניתן לעקוב טוב יותר אחר התקדמות הפרויקטים, מה שמוביל לביצוע מוצלח של העבודה ולהשגת יעדים ספציפיים של הפרויקט.
באמצעות מערכות ניהול פרויקטים, אנשי חינוך ומורים יכולים להתחבר, לתקשר ולשתף פעולה טוב יותר זה עם זה ולתכנן דרכים לשפר את רמת ההוראה ולהנגיש את ההוראה ליותר ויותר אנשים ללא קשר למעמדם הפיננסי, הכלכלי והחברתי. הדבר מקדם שוויון ושוויון הזדמנויות ללמוד, לצמוח ולהצטיין לכולם״.
מחנכ.ת | יועצ.ת | מנהל.ת | רכז.ת שכבה | רכז.ת ומדידה והערכה | רכז.ת מקצוע | רכז השתלבות ואוכלוסיות מיוחדות |….
במערכת החינוך נהוגים כבר היום עשרות תפקידים. למשל, באתר מתנה מפורטים כ 30 תפקידים בבתי ספר יסודיים. חלקם תפקידים ותיקים מאד, וחלקם – הומצאו בשני העשורים האחרונים.
ובאשר לעתיד הקרוב (השנה? בשנה הבאה? וארוך הטווח?
במוקד ״תפקידים חדשים״ בתחנת עתיד ההוראה אנו חוקרים ביחד תפקידים חדשים, שרק מתחילים לבצבץ במערכות חינוך בעולם ובישראל.
המילים חשובות. כותרת התפקיד יכולה להשפיע על הדרך בה בעל התפקיד ממלא את תפקידו, נתפס ע״י א.נשים אחרים עמם הוא פועל ומעריך את עצמו. בעולם העסקי, ובמידה פחותה גם בעולם הציבורי, ארגונים רבים המציאו שמות חדשים לתפקידים ותיקים.
באתר השמת העובדים Indeed מפורסמים עשרות כותרות חדשות כאלה.
למשל:
- Boss of all Things (המנכ״ל.ית)
- Number Ninja (רואה חשבון)
- Chief Chatting (מנהל משמרת במרכז שירות)
המאמר: (Top 21 Creative Job Titles (Plus Their Salaries and Job
שאלו עצמכם: האם מתן שם חדש לתפקיד ותיק כגון ״רכז.ת מקצוע״ במוסד החינוכי שלכם יכול לרענן את התפקיד ואת הנושא בו?
שאלות המחקר
- אילו תפקידים חדשים כבר קיימים היום בחדר המורים, אך אינם מוכרים פורמלית על ידי המערכת?
- ואילו תפקידים חדשים יצטרפו בעתיד לסל התפקידים המקובל כיום במוסדות חינוך?
התנסויות
אודות ההתנסות
תרגיל שמעודד התבוננות ומיפוי תפקידים קיימים, וכן חשיבה מבוססת צרכים ופיתוח של תפקידים חדשים שנרצה לראות במוסדות החינוך בעתיד.
מתי להשתמש?
מתאים לסדנה בחדר המורים, לסדנה עם הורים או לשיעור עם תלמידים (בעיקר בעל-יסודי), כדרך לעורר חשיבה יצירתית על תמונת העתיד של המוסד החינוכי והתאמתו למציאות המשתנה.
הכנות
- לפעילות פיזית: הכינו מראש פוסטיטים להדבקה או לוח גדול לכתיבה.
- לפעילות מקוונת: הכינו מראש לוח שיתופי שניתן לכתוב בו רעיונות לסיעור מוחות.
לדוגמה: לוח בכלי הדיגיטלי Ahha Slides ; לוח בכלי הדיגיטלי Ideaboardz
וכן מצגת שיתופית לכתיבת הגדרות התפקידים (דוגמה)
שלבי ההתנסות
שלב ראשון: מיפוי תפקידים חדשים קיימים
-
-
- בקשו מהמשתתפים לכתוב פתקים בצבע אחד, עם שמות של תפקידים חדשים שכבר קיימים היום במוסד החינוכי, אך אינם מוכרים באופן פורמלי על ידי המערכת.
- קיימו דיון קצר על הממצאים: כיצד נוצרו התפקידים הללו? מה היה התהליך או הצורך ששימש כנקודת מפתח ליצירת תפקיד מסוים? איך גויסו בעלי התפקידים למילוי הצורך?
-
שלב שני: תפקידים חדשים בעתיד
-
- עכשיו בקשו מהמשתתפים לחשוב אילו תפקידים חדשים היו רוצים לראות במוסד החינוכי בעתיד, כדי להתאים אותו למציאות המשתנה. עודדו אותם לחשיבה יצירתית – בתהליך של סיעור מוחות אין מגבלות תקציב או רגולציה! זה הזמן להמציא רעיונות פרועים ולהעלות על פני השטח את כל הצרכים והחלומות שלנו!
- ערכו איסוף של כל הרעיונות, בחרו 3-2 תפקידים שהם החשובים ביותר בעיניכם ונסו להגדיר אותם באופן מדויק יותר: תיאור התפקיד, מול מי יעבוד, מהן התכונות או הכישורים הדרושים לבעל התפקיד, מה חייב להתקיים כדי שיהיה תפקיד כזה בביה"ס שלנו וכד'…
דוגמה: מצגת שיתופית ממפגש ההשקה – תבנית להגדרת תפקידים חדשים שנרצה לראות במוסדות החינוך
*שימו לב: את השלב הזה של הגדרת התפקידים החדשים מומלץ לקיים בקבוצות קטנות (או בחלוקה לחדרים במפגש מקוון), כאשר כל קבוצה לוקחת אחריות על תפקיד אחד מבין אלו שבחרתם במליאה ומעמיקה בו.
שלב שלישי: קיימו דיון מסכם
- אילו מבין התפקידים שהוצעו ניתן לפתח כבר מחר בביה"ס? אילו תפקידים דורשים היערכות רבה יותר ואילו משאבים או סיוע נדרשים לשם כך? מה למדתם מההתנסות?